Fietsbanden van rubber van paardenbloemen

 

Vredestein is altijd op zoek naar innovatie en duurzame oplossingen om nieuwe impulsen te geven aan hun producten.

De Fortezza Flower Power is hier een goed voorbeeld van:  het resultaat van een joint venture met Wageningen University and Research (WUR) genaamd Drive4EU, gezamenlijk gefinancierd door de Europese Unie. Samen hebben wij een band ontwikkeld die is gemaakt van rubber dat wordt gewonnen uit de wortels van paardenbloemen. De betrokkenheid van Vredestein illustreert het belang dat het bedrijf hecht aan duurzaamheid en innovatie.

 

Vredestein Fortezza Flower Power

Dit unieke product is de eerste fietsband ter wereld die wordt geproduceerd met natuurlijk rubber dat wordt gewonnen uit de wortels van de Russische paardenbloem (Tabaxacum kok-saghyz of TKS). Daarom werd de band Flower Power genoemd (Fortezza is de succesvolle lijn Vredestein-banden voor straatfietsen). Deze serie Limited Edition-banden is gemaakt van rubber dat wordt gewonnen uit bloemen die in Nederland worden geteeld en geoogst.

 

De speciale compound van het Fortezza Flower Power-prototype biedt een betere grip dan traditionele compounds en verbetert de prestaties. Dit houdt rechtstreeks verband met de hogere concentratie natuurlijke hars in deze specifieke variant van natuurlijk rubber. De procedure voor het winnen van natuurlijk rubber is een kostbaar en tijdrovend proces en momenteel wordt onderzocht of deze band in de toekomst in massaproductie kan worden genomen.

 

Tijdens de laatste Eurobike, 's werelds grootste en meest prestigieuze internationale fietsenbeurs, werd de Vredestein Flower Power bekroond met een Eurobike Innovation Award.  Wij zijn er trots op dat dit project deze erkenning kreeg. 

 

Apollo Vredestein heeft nauw samengewerkt met de WUR om dit speciale natuurlijke rubber te ontwikkelen, de productie haalbaar te maken en verschillende compounds te testen. Elke verbetering in het rubberextractieproces heeft ook geleid tot een directe verbetering van de kwaliteit van het rubber. Hierdoor biedt de speciale compound die nu wordt gebruikt als test in het Fortezza Flower Power-prototype een betere grip dan traditionele compounds. Dit houdt rechtstreeks verband met de hogere concentratie natuurlijke hars in deze specifieke variant van natuurlijk rubber. Momenteel onderzoeken wij of deze band in de toekomst in massaproductie kan worden genomen.

 

DRIVE4EU

Apollo Vredestein neemt deel aan het project DRIVE4EU, dat gericht is op de ontwikkeling van de productie van natuurlijk rubber en inuline uit Russische paardenbloemen. Het project wordt gecoördineerd door Wageningen University and Research. Het doel is na te gaan hoe de EU in de nabije toekomst minder afhankelijk kan worden van de invoer van natuurlijk rubber, mede als reactie op het dreigende wereldwijde tekort aan natuurlijk rubber. Verwacht wordt dat de wereldwijde vraag zal toenemen. Momenteel is de Europese Unie nog volledig afhankelijk van de invoer van natuurlijk rubber. Meer informatie vindt u op: http://www.drive4eu.eu

Ontvang de nieuwste aanbiedingen