Winter Tyre Regulations France
Blog-winter-tyres-France-1920x440.jpg

Winter Tyre Regulations France

Op 1 november 2021 zal in 48 Franse berggebieden de zogenoemde 'Bergwet II' van kracht worden. Vanaf dit moment zal iedereen die tussen 1 november en 31 maart in of door een van deze gebieden reist, verplicht zijn om goedgekeurde winterbanden of sneeuwkettingen op de auto te monteren. Hier kunt u alles lezen voor welke regio's dit geldt, de voertuigen waarop de regels van toepassing zijn en de voorschriften met betrekking tot de uitrusting zelf.

Verplichte sneeuwbanden

Goedgekeurde sneeuwbanden zijn winterbanden of vierseizoenenbanden die zijn voorzien van de aanduiding Mud & Snow (M+S, modder en sneeuw). Een winterband of vierseizoenenband kan ook het symbool Three Peak Mountain Snowflake (3PMSF) dragen, dat aangeeft dat de band bestand is tegen extreme winterse omstandigheden. De 3PMSF-markering is gebaseerd op een gestandaardiseerde Europese sneeuwprestatietest voor banden en een garantie voor echte winterprestaties onder alle weersomstandigheden.

Vanaf november 2024 worden winterbanden of vierseizoenenbanden in Frankrijk echter alleen beschouwd als ‘sneeuwbanden’ als ze ook zijn voorzien van het 3PMSF-symbool. Alle winter- en vierseizoenenbanden van Vredestein dragen zowel de M+S- als 3PMSF-markeringen.

Bergwet II-regio's

De verplichting om in de aangegeven periode winterbanden te monteren geldt alleen in 48 aangegeven gemeenten, voornamelijk in de zogenaamde ‘bergachtige regio's’ (Alpen, Corsica, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën en Vogezen) zoals weergegeven op onderstaande kaart. U moet ook sneeuwkettingen in de auto meenemen voor minimaal één volledige aangedreven as, omdat het verplicht is deze op bepaalde wegen te monteren als die met sneeuw of ijs bedekt zijn.

 

Op welke voertuigen zijn deze regels van toepassing?

Lichte voertuigen, bestelwagens en kampeerauto's
In de aangegeven gebieden moeten kleine voertuigen zoals personenauto's, SUV's, lichte vrachtwagens en campers ofwel sneeuwbanden monteren of verwijderbare antislipvoorzieningen, zoals metalen sneeuwkettingen of hybride kettingen, op minstens 2 aangedreven wielen hebben. Houd er rekening mee dat sneeuwkettingen niet onder alle weersomstandigheden kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld als de wegen niet bedekt zijn met sneeuw of ijs. Het wordt daarom geadviseerd binnen het opgegeven tijdsbestek en de regio altijd winterbanden te monteren.

Bussen en zware voertuigen zonder aanhangwagen of oplegger
Zware voertuigen zoals touringcars, bussen en vrachtwagens zonder aanhangwagen of oplegger moeten ook winterbanden gebruiken op ten minste 2 stuurwielen en 2 aangedreven wielen of kettingen op ten minste 2 aangedreven wielen.

Zware voertuigen met aanhangwagen of oplegger
Op zware voertuigen met aanhangwagen of oplegger, zoals transporttrucks, moeten kettingen worden aangebracht op ten minste 2 aangedreven wielen, zelfs als deze zijn uitgerust met winterbanden.

 


FAQ

Ik woon niet in Frankrijk en ben slechts op doorreis door een van de regio's.
Moet ik me nog steeds aan de voorschriften houden?

Ja. Volgens de voorschriften moeten winterbanden in de betreffende regio's van oktober tot april worden gemonteerd, ongeacht of u alleen op doorreis bent of ze bezoekt.

Krijg ik een boete als ik de regels niet naleef?
Ja. Als u zich niet aan deze regels houdt, loopt u het risico een boete van € 135 (2021) te krijgen.

Hoe zit het met de regelgeving voor 1 november 2021?
Winterbanden worden momenteel wel aanbevolen, maar zijn niet verplicht in Frankrijk. Sneeuwkettingen zijn echter verplicht op besneeuwde wegen, wanneer die zijn aangegeven met het bord B26 (verplichte speciale uitrusting).

Voldoen vierseizoenenbanden ook aan de eisen?
Alle vierseizoenenbanden en (winter)banden van Vredestein zijn voorzien van de M+S- en 3PMSF-markering, zodat u tussen oktober en april veilig in of door de betreffende gemeenten kunt reizen.

Kan ik met kettingen op zomerbanden rijden en nog steeds aan de eisen voldoen?
Ja, technisch is dat mogelijk, hoewel kettingen alleen zijn toegestaan als de wegen volledig met sneeuw bedekt zijn.

Ontdek Vredestein

Winterbanden Vierseizoenenbanden