What is the EU tyre label? | Vredestein
Bandenlabel EU

Wat is het EU-bandenlabel?

Verordening (EG) Nr. 1222/2009 van het Europees Parlement en de Raad vereist dat alle banden voor personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen die worden geproduceerd na juni 2012 en die vanaf november 2012 binnen de Europese Unie worden verkocht, worden voorzien van een sticker of worden vergezeld van een label dat op een zichtbare plek binnen het verkooppunt aanwezig moet zijn.

 

Rolweerstand/brandstofzuinigheid

Een lagere rolweerstand bespaart brandstof. De waarden A t/m G duiden het effect op het brandstofverbruik aan, van weinig tot veel. De zwarte pijl naast de letterklasse geeft het prestatieniveau van het product aan. Het effect kan variëren afhankelijk van het voertuig en de rijomstandigheden, maar het verschil tussen klasse G en klasse A voor een complete set banden kan het brandstofverbruik met 7,5%* verminderen. 

Grip op een nat wegdek/remprestaties

In de categorie "grip op een nat wegdek", geven de classificaties A tot G de relatieve remafstanden aan – van kort naar lang – op een nat wegdek. 

Het effect kan variëren afhankelijk van het voertuig en de rijomstandigheden, maar het verschil tussen klasse G en klasse A voor een set van vier identieke banden kan de remafstand, wanneer bij 80 km/h tot stilstand wordt gekomen, met 18 meter verkorten. 

Omgevingsgeluidsniveaus

De omgevingsgeluidsniveaus worden gemeten in decibel (dBA) en zijn in drie categorieën verdeeld. Banden met een laag omgevingsgeluidsniveau veroorzaken minder geluidsoverlast.

 

Band met een laag omgevingsgeluidsniveau. Dit is 3 dB minder dan de nieuwe Europese norm, die in november 2016 van kracht is gegaan.

 

Band met een gemiddeld omgevingsgeluidsniveau. De geluidsemissie van de rollende band valt binnen de nieuwe limiet, die in november 2016 van kracht is gegaan.

 

Band met een hoog omgevingsgeluidsniveau. Deze voldoet niet meer aan de nieuwe Europese norm, die in november 2016 van kracht is gegaan.

* Gemeten in overeenstemming met de meetmethode in de Verordening EC 1222/2009, bron: Impactbeoordeling door de Europese Commissie SEC(2008)2860  

Door ervoor te zorgen dat uw banden de juiste spanning hebben en het optimale brandstofverbruik en maximale grip op een nat wegdek regelmatig te controleren, kunt u een belangrijke invloed uitoefenen op brandstofbesparing en veiligheid op de weg. Een efficiënte rijstijl heeft ook een belangrijk effect op het brandstofverbruik. Over voldoende remafstand beschikken kan van cruciaal belang zijn. Het is ook de moeite waard in gedachten te houden dat de drie weliswaar belangrijke labelcriteria niet de enige prestatieparameters zijn. Banden worden in totaal op meer dan 20 verschillende parameters getest.