Profieldiepte banden | Vredestein
profieldiepte banden meten

Profieldiepte banden

Banden blijven altijd de bepalende factor in het contact tussen de auto en het wegdek. De optimale werking van banden wordt sterk beïnvloed door hun profieldiepte.

Afhankelijk van hun type hebben nieuwe banden een profieldiepte tussen de 7 mm en 9,5 mm. Dit garandeert in veranderende omstandigheden de beste prestaties. Hoewel de minimum wettelijk vereiste profieldiepte voor alle banden op personenwagens in Europa 1,6 mm is, is het beter ze te vervangen bij een diepte van 2 mm of minder. Omdat rekening moet worden gehouden met het weer, is de slijtagelimiet voor winterbanden op 4 mm vastgesteld. Winterbanden met minder dan 4 mm profieldiepte zijn in principe geen winterbanden meer en de slijtagelimiet is in sommige landen ook bij wet bepaald. 

Het profiel op de band heeft een slijtage-indicator (TWI) die laat zien wanneer een band dicht bij zijn slijtagelimiet zit. 

Een nat wegdek vergroot het risico op slippen. Het risico op aquaplaning stijgt ook als de minimale profieldiepte van de band is bereikt. Het is echter niet mogelijk aan te geven bij welke minimum profieldiepte een bandensoort veilig kan worden gereden. In het algemeen geldt: hoe breder de banden, hoe groter het risico op aquaplaning met versleten banden. Voor een zo groot mogelijke doeltreffendheid van uw banden bevelen wij aan dat u ze elke 7.500-10.000 kilometer van voor naar achter wisselt en vice versa. Vergeet niet de bandenspanning aan de nieuwe positie van de banden aan te passen. Door deze maatregelen neemt de levensduur van uw banden toe en verbetert het rijcomfort.