Wat is de juiste bandenspanning? | Vredestein
Juiste bandenspanning

De juiste bandenspanning

De juiste bandenspanning is cruciaal voor veilig en comfortabel rijden. Een band kan alleen optimaal presteren wanneer deze voor voldoende stabiliteit en draagvermogen kan zorgen. Dat is waar de juiste bandenspanning om de hoek komt kijken.

 

Een lage bandenspanning resulteert meteen in minder stabiliteit, meer slijtage en een hoger brandstofverbruik. Als de bandenspanning veel te laag is, kan de band zelfs oververhit en onherstelbaar beschadigd raken. Dit soort schade is niet altijd meteen zichtbaar, wat levensbedreigende situaties tijdens het rijden kan opleveren.

 

Een te hoge bandenspanning vermindert ook het rijcomfort en de veiligheid, omdat er onvolledig contact met het wegoppervlak is. Daarnaast zal er ook meer slijtage op het midden van de band zijn. De bandenspanning dient bij voorkeur elke 14 dagen te worden gecontroleerd en minimaal eens per maand – en altijd voor een lange reis. Vergeet niet ook de bandenspanning van de reserveband te controleren.

 

Controleer de spanning indien mogelijk alleen wanneer de banden koud zijn, d.w.z. dat ze de laatste twee uur niet hebben gereden of alleen heel weinig en voorzichtig hebben gereden. Als u al een korte afstand hebt afgelegd, dient u er rekening mee te houden dat er ten minste 0,3 bar meer in de band moet dan de opgegeven aanbevolen spanning. Verlaag de bandenspanning nooit wanneer de banden warm zijn. Dit zorgt er namelijk vaak voor dat na afkoeling de bandenspanning lager is dan wordt aanbevolen. De bandenspanning moet altijd gelijk zijn voor beide banden op elke as. Uiteraard moet elk ventiel met een ventieldopje zijn uitgerust.

 

Volg altijd het advies van uw autofabrikant voor de bandenspanning. Als u de instructiehandleiding niet bij de hand hebt, vindt u de aanbevolen bandenspanning aan de binnenkant van de tankklep of de binnenkant van het portier van de bestuurder. U kunt ook de bandenspanning controleren bij een van uw dealers of via onze Tyre Selector op www.vredestein.com.